Jumaat, 25 Ogos 2017

Yogyakarta - Part 5

CUTI-CUTI YOGYA - JULY 2017

DAY 5 - 26.8.2017 (Wednesday)

 

Time :  7.00 am
Breakfast untuk kali terakhir di Hotel Jogokaryan.  Nasi putih, bikmi goreng, sayur kacang ngan telur dadar.  Dah tak tertelan.  Aku cuma mampu habiskan bikmi.  Ada ikan bilis goreng kering cili padi, itu juga souveniour yang Mbak Arti bekalkan untuk kami.  Baik sungguh tuan rumah.  Siap ada buah tangan lagi.  Untung ada 'orang dalam'...... kikiki.  Sedap ikan bilisnya, tapi tak leh lawan sambal hitam yang member bawak.  Ikan bilis tu bila mintak si Abang rasa masa balik umah... boleh dia kata "Abang rasa macam makan ikan guppy Abang la ibu."  Bertuah punya anak!


Time to say goodbye, salamciumtanganlagapipikirikanan ngan Mbak Arti.  Baik betul, rasa macam sedara sendiri dah.  Recommended untuk hangpa yang tak suka kawasan yang bising dan sesak.  Damai Desa Ramadhan Jogokaryan.

 

i. BAKPIA PATHOK 25, KRATON

 

Time : 8.45 am 
Tak sah kalau datang Jogja kalu tak beli Bakpia.  Ini biskut tambun versi Indonesia.  Kalu kat Penang kami panggil Tau Sar Piah.  Adik beradik la depa ni sebab memang originated dari China.  Cuma kat Penang payah sikit nak cari yang halal.  Bakpia Pathok confirm HALAL.  Banyak filling yang boleh dipilih.  Yang original kacang hijau.  Juga ada durian, coklat, nanas dan cheese.  Harga tak sama, ikut kualiti.  Bakpia Pathok 25 ni dikatakan paling sedap seluruh Jogja. Memang sedap pun.  Tapi tak tahan lama tau.  Yang biasa; 10 hari.  Yang premium; 4 hari (lebih lembut dan agak lembab).  

 

Kat sini depa sediakan khidmat meng-kotak-kan Bakpia yang dibeli.  Untuk 5 kotak ke atas je lah.   Mudah nak bawak naik atas untuk hand luggage.  Kat Jogja ni sama jugak macam Bali, depa ada pengkhususan desa yang dipanggil Desa Kerajinan.  Kalu area bakpia, bakpia sahaja.  Kalu batik, semua batik, kalu silver.... semua silver.  Pilih saja mana nak.  Oh... kalu tak sempat ke Desa Kerajinan ni, boleh beli kat kedai2 ole-oleh seluruh Jogja.  Merata kat tepi2 jalan utama sampai aku pun naik hairan.  Ada pelanggan ke?.... hrmmm

ii. BATIK RUMAH SURYOWIJAYAN, Mantrijeron

 

Time : 9.00 am
Pak Tri offer nak bawak kami ke tempat pembuatan batik.  Tak mo.  Dah cemuih tengok proses canting batik.  Nak terus ke kedai untuk membeli.

 



Ada batik panjang, pendek, lebar, ketot, yang dah siap, yang kena bawak balik tempah..... you name it, they got it.  Harganya?  Ini batik berkualiti kawan.....faham2 saja lah.   Pilih punya pilih, sampai tahap 'berebut' dah kami.  Asal member pegang je... lawa.  Yang sendiri punya kat tangan, tak berkenan.  Haru sungguh!


  XV) TAMAN SARI, Yogjakarta

 

Parking : Rp5,000
Entrance : Rp2,500
Camera permit : Rp2,000
 
Time : 9.45 am
Objek wisata wajib di Yogyakarta.  Taman Sari atau Water Castle dibina pada 1758 oleh Sultan Hamengku Buwono I sebagai lambang kemegahan Kerajaan Mataram.  Jika dilihat dengan mata kasar Tamansari hanya sekadar Istana Air tempat mandi keluarga Diraja.  Tapi, Taman Sari sebenarnya berfungsi sebagai tempat pertahanan dan perlindungan.  Terdapat benteng, tempat simpan senjata, kem perajurit dan jalan bawah tanah.  Taman Sari juga berfungsi sebagai tempat beribadat dengan wujudnya masjid bawah tanah dikenali sebagai Sumur Gumuling.

Ada 21 bangunan dalam Kompleks Tamansari ni.  Setiap satu ada fungsi tersendiri.  Kalu nak tahu lanjut, sila dapatkan phamplet di pintu masuk masa bayar loket....;p

Gedong Gapura Panggung
Gedong Gapura Hageng
Gedong Sekawan
 Boleh juga nak gunakan khidmat local guide kat sini.  Tak silap bayarannya Rp15,000.  Tapi kami dipesan awal oleh Pak Tri tak yah ambik.  Tak tau la apa motifnya.  Tapi macam rugi saja tak ada guide, sekadar masuk tengok2, snap2 photo, selfie2..... sighhh

Kompleks Tamansari sedikit usang.  Boleh ja nak make-up bagi lawa2.... tapi harga loket kena up la.  Baru segak macam KJ...ehhh..cam Prambanan.... ngehngehngeh

Pasiraman Umbul Binangun

Lokasi Sultan mengendap
Yang tu tangga untuk Sultan panjat kalu dia dalam misi nak baling bunga.  Anyway, luv this pic.... macam kat muzium 3D dah....
Pasiraman Umbul Sari
Kompleks Taman Sari ni luas.  Sebuah kompleks yang lengkap untuk perajurit dan abdi dalem.  Sekarang dah jadi perkampungan.  Puas la jugak berjalan nak ke masjid bawah tanah.  Ada Rumah Kerajinan sepanjang lorong, boleh saja singgah untuk membeli. Ada batik, pertukangan kayu... cafe pun ada.  Dan bersepah grafiti kalu nak selfie.

 

Kita minum dulu..... ayaq nyok ngan gula jawa.  Boleh tahan sedap

 

XVI) SUMUR GUMULING

 

Time : 10.30 am
Bangunan ini dulunya dijadikan tempat ibadat kerana terdapat semacam mihrab atau tempat imam.  Sumur Gumuling berbentuk bulat (lingkaran) berlantai dua.  Walaupun di bawah tanah, tempatnya tak panas.  Sejukkkk ajer.
Gerbang Sumur Gumuling
Tempat mihrab
Sumber : Google
Ini runtuhan toilet.... ;p
Masa nak keluar daripada Taman Sari, hampir2 sesat ngan 'labyrinth' kat kawasan tu.  Berselirat.

Rehat jap...
Plaza Ngasem; tempat untuk apa2 pertunjukan kebudayaan di Tamansari.

 

XVII) DESA MANTIGAWERN, Keraton

 

Parking : Rp5,000
Beca : Rp60,000 
 
Time : 11.15 am
Pak Tri bawa kami terus ke kawasan keraton (istana).  Instead of terus masuk ke keraton, kami dilencongkan oleh lokal yang mencari rezeki dengan memandu beca terus ke pintu pagar belakang.  Sebab kami ber-5, kena guna 3 beca.  Rp20,000 each.  Dalam kepala dok nampak beca ni akan melalui kawasan keraton, macam kat Borobodur hari tu.  Rupa2nya depa bawak kami mengelilingi Desan Mantrigawern.  Tak tau nak cakap apa.... keliru aku dibuatnya.  Tuah atau bala?  Katanya nak bawa melawat 7 tempat kediaman keturunan sultan.  Memang ada, tapi dah jadi 2+1.  Dibawanya kami ke rumah yang dijadikan pusat pembuatan dan jualan batik.  Lepas tu offer bawa ke tempat pembuatan kopi pulak.  Aku tak tau la pulak pasal member lain, aku dah cuak dah!  Uishhh.... terus mintak hantar balik ke Keraton. 

 
Pemandangan sepanjang desa
 
 
 
 

Apapun, think positive..... boleh jugak melihat the other side of Keraton.  Kalau hangpa tak kalut nak ligan masa... ambiklah trip ni. 

Lalu kat kawasan sekolah
Ada jual tak? Rasa macam nak bawak balik sebijik.  Kereta berhias yang digunakan pada waktu malam di Alun-Alun Kidul.  Lokasinya berhadapan Keraton, sepanjang tanah lapang dan jalan di situ. 
Terima kasih pakcik..... atas 'pengalaman'..... :}

 

XVII) KERATON NGAYOGYOKARTO HADININGRAT, Yogya

 

Entrance fees : Rp75,000
Camera permit : Rp1,000 each 
 
Time : 12.00 pm
Turun ja dari beca, terus kami masuk ke kawasan utama Keraton.  Kompleks ini masih berfungsi sebagai tempat tinggal sultan (bahagian yang tidak boleh dimasuki oleh orang awam/wisata).  Sebahagian lagi merupaka museum yang menyimpan pelbagai koleksi milik kesultanan   Tourist guide gratis.  Akan kelihatan para Abdi Dalem dengan pakaian tadisi tanpa kasut.  Sila tanya pakcik google kalu nak tahu lebih lanjut pasal keraton ni.  Complicated sangat sampai aku pun garupala....x tau macamana nak simplified........
Bangsal Sri Manganti tempat pertunjukan tari dan seni karawitan gamelan.  Hari tu ada pertunjukan Wayang Golek.
Alat music tradisi yang digunakan.  Mewah gilos.  Merelit merelap.
Pintu Gerbang Donopratopo
Sila perhatikan kiri kanan pintu gerbang.  Sepasang arca raksasa Dwarapala yang dinamakan Cingkarabaka disebelah timur dan Balaupata di sebelah barat.

The Bunkers bersama lambang kerajaan; Praja Cihna.  Boleh buat cover album dah.
Tanyalah apa saja kat mbak tourist guide ni.... semua di hujung jari dia.
Tulisan asli Jawa.  Mbak dah translate tapi.... lupa.
Penjaga alang pintu gerbang bagi mengahalau semangat jahat.
Sebelah sana.... kediaman rasmi Sultan Hamengku Buwono X.  Tak leh masuk
Malang nasib kami.  Bangunan Bangsal Kencono & Proboyekso under construction.  Tak tercapai cita-cita nak melihat Siling Emas..... sob sob

Pohon DiRaja; Pokok Galam.
Kalu kena harinya, kat bangsal ini akan diadakan latihan gamelan dan pertunjukan tarian istana.
 

Keraton Ngayogyokarto Hadiningrat ini WAJIB dikunjungi bila di Yogyakarta.  Dengan syarat, jangan tergesa-gesa.  Memang takan menikmati sebab banyak galeri dan museum yang perlu dikunjungi.   Jangan macam kami....sekadar touch n go sahaja

 

iii) GRAMEDIA, Malioboro Mall

 

Time : 1.00 pm
Lokasi wajib Bonetrians di Indonesia.  Gramedia ni lebih kurang macam DBP.  Penerbit buku.  Jangan tak tau, buku kat Indonesia murah 30% daripada toko buku kita.  Member2 membeli untuk diri sendiri dan kiriman kawan2.  Aku tak membeli sebab malas nak tukar matawang lagi.  Pakai saja apa yang ada.



Kalu ikut plan nak singgah makan Pizza Hut kat mall tu.  Kata member, pizza di sini versionnya lain dan tersendiri.  Tak ada kat M'sia.  Tapi sebab kesuntukan masa.... pizza ke mana lunch ke mana.  

Mall ni memeng kat Jalan Maliaboro yg famous itu.  Siang hari pun sibuk.  Penuh ngan manusia dan kuda.  Cari  Apotek, memborong FreshCare (minyak angin aromatherapy).  Kat M'sia ada, tapi mahal.  Kat sini sebotol baru RM4.00.  Macam2 jenis.   Nak jer borong banyak, tapi Rp nya sudah kehabisan.  Rasa menyesal la pulak.  Kalu tak boleh kasi kat kengkawan sorang satu..... sob sob


 

iv) Pasar Beringharjo

 

Time: 2.00 pm
Persinggahan terakhir sebelum ke airport.  Boleh juling biji mata tengok kain baju kat sini.  Memang syurga membeli tak belah2 la.   

 

Time : 3.00 pm
Mulanya janji ngan Pak Tri nak lunch bakso ngan es tele kat rumah makan dekat airport.  Tak sempat dah.  Sebbaik Murtabak dan Terang Bulan yang semalam kami packed sekali.  Sayang nak buang rezeki.  Dan sebbaik tak basi.  Pak Tri dah gelar kami Geng Sadis.  Mana pernah dibuat orang, makanan pukul 11.00 malam simpan makan pukul 3.00 petang....... hehehehe

Kan dah kata; kami makan se-sempat-nya.  Ini sempat la ni.  Sebbaik ada sandwich sambal hitam ngan ciku jugak.  Rezeki ALLAH tu.

Singgah kat Pertamina (petrol pump), packed luggage.  Pak Tri geleng kepala untuk kesekian kalinya.

Time : 4.00 pm
Petang tu jalan agak macet.  Sejam baru sampai airport.  Ration yang tak habis (member bawak maggie berbungkus2, biskut berpack2), even syiling Indonesia dalam dompet semuanya dikasi kat Pak Tri.  'Majlis' perpisahan ngan Pak Tri tak sedrama ngan si Agung Bali.  Ye lah, dah nak balik baru nak mesra...... huhuhu

AA Yogya - KLIA : RM265.55
Parkir : Rp4,000
Supir : Rp2,250,000

Terus check-in.  Ghamaiiiiiiii.  So, kalu hangpa terguna AdiSutjipto Airport, make sure masuk awal.  Masa que nak drop luggage terserempak ngan adik2 dari M'sia.  Depa pelik tengok kami punya kotak Bakpia.  Yang sorang tu sampai kuaq dialog "Kakak pernah dengar berita Bakpia hilang dalam flight tak?  Kalu ada, tu Bakpia kakak la!".  Cheh!

Time nak solat memang serabut.  Musolla ALL FOR ALL.... ALL FOR ONE.  Dah la pintu surau berdepan ngan tempat menunggu.  Aduhhhh....
Belah kiri tempat wuduk.... L dan P cuma dipisahkan oleh partition pendek.  Dan kali ni ada jemaah lelaki.


Pak Tri bagitau, flight kemungkinan besar akan delay sebab airport terlalu kecil untuk menampung lalulintas yang sesak.  Memang delay pun.  Lebih 30 minit. 

Sempat lagi tu.... haishhh
Time : 6.00 pm
Perjalanan lancar.  Perut lapaq.  Badan letih.  Seat sempit....... huhuhu

Time : 10.00 pm
Sesak kat KLIA.  Masa ni la Kastam nak buat spotcheck.  Luggage kami masuk scanner, sebbaik tak yah bukak.  Ehhh.... ingatkan cerita habis kat situ.  Tunggu punya tunggu, luggage member tak keluar2.  Ada sorang lagi yang 'lost' luggage.  Nak pi buat aduan tak boleh sebab sign 'last bag arrived' belum muncul.  Kami dah risau gilos.  Yang tak leh buat jamak, kami sesah dulu pi surau.  Tungu punya tunggu, sejam kemudian baru beg sampai..... haishhh

Mungkin ada yang tanya.... tak pergi lokasi AADC2 ke?  Hahahaha.... AADC pun aku tak pernah tonton.  Apatah lagi nak ke shooting locationnya.  Dan... rasanya memang boleh repeat Yogyakarta pada masa akan datang.   Banyak lagi tempat yang tak berkesempatan dek kekurangan hari.  Lepas ni kena buat 6h5m, barulah tak tergesa-gesa.

Next project?  Kalu ikut hati nak buat trip Lombok-Florest.  Tapi, semua pakat setuju nak stop Indonesia dulu.  Mungkin ke Halong Bay, Hanoi kot?  Walaupun dalam hati dah tergedik nak backpack INDIA.  Nak tengok Taj Mahal....nak lari2 kat Agra Fort....nak main snowboard kat Simla.....huhuhu

 

BAJET JOGJA - 5h4m

Exchange Rate : Rp1,000,000.00 = RM325.00 
 

A. Flight Ticket : KLIA -Yogya - KLIA

AirAsia : RM531.10 (+prepackage)


B. Ground Arrangements :

1.  Lodging
     -  Villa Padi, Cangkrinan (2d1n) :     Rp1,500,000  /  RM487.50
     -  Hotel Jogokaryan, Yogya (4d3n):     Rp1,250,000 / RM406.25
2.  Supir n Transport                             :    Rp2,250,000.00 / RM731.25
3.  Food n Beverage                                :    Rp1,214,000 / RM394.70
                                                                      Rp6,214,000 / RM2,019.70

C. Fees :

1. Desa               :       Rp347,700 / RM113.00
2.  Entrances      :       Rp5,780,000 / RM1,878.00
3. Parking          :       Rp67,700 / RM22.00
                                   RM6,195400 / RM2,013.00

D. Misc :

1.  Dokar Borobudur            :       Rp100,000 / 32.50
2.  Jeep Pantai Timang         :       Rp350,000 / RM113.75
3.  Beca Keraton                   :       Rp60,000 / RM19.50
4.  Kalibiru Photo Spot         :       Rp60,000 / RM19.50
5.  Tips                                  :       Rp360,000 / Rp117.00
                                                      Rp930,000 / RM302.25

 TOTAL   :  B+C+D = RM4,334.95 / 5 pax  = RM866.90 + A

 

EXPENSES PER HEAD :  RM1,398.10




kz260817

Yogyakarta - Part 1 
Yogyakarta - Part 2 
Yogyakarta - Part 3 
Yogyakarta - Part 4